Traditioner, friske råvarer, simpelt og godt. Det vrimler med små grønthandlere på gadehjørnerne. Jeg går fra grønthandler til grønthandler i Cihangir, vores lokalområde. Der er forskel på opsætningen, stemningen og hvor flink manden på den lille skammel er, men ellers er udvalget slående ens. Her handles tydeligvis med sæsonens frugt og grønt og intet andet. Frisk og enkelt. Auberginer, grønne snack peber, små agurker, blodrøde tomater og bredbladet persille. Kirsebær, anbrikoser og kæmpe store meloner. Supermarkedet sælger det samme.
Finder man de større grønthandlere er udvalget også større og man kan finde lyse courgetter, salat, løg, citroner, ferskner, tyrkisk basilikum og mynte. De adskillige små boder med de faste få varer vidner om de faste, traditionelle retter, der bliver tilberedt i køkkenerne hver dag.
Det vrimler med små spisesteder i Cihangir. Måltidet er socialt i Tyrkiet, og på hvert et hjørne kan man sidde og nyde det klassiske tyrkiske køkken, der i sin enkelthed synes at byde på tre forskellige varianter.
Hurtig mad. Kebab, som vi kender det fra Nørrebro i København; store ruller af lam eller kylling roterer vertikalt forbi en grill på væggen. Kødet serveres i fladbrød eller pitabrød med salat. Oplevelsen varierer markant, fra de kedelige tørre brød med sparsomt fyld, til til hjemmelavede med kål, pickles og pommefritter stukket ind i rullen. Kebabben må betragtes som tyrkerens fast food, og suppleres af den tyrkiske pizza, der på ingen måde må forveksles med en italiensk pizza.
De tyrkiske pizzaer er enten runde (lidt mindre end en "almindelig" pizza, tyndere og helt sprøde). De bages med hakket kød og tomat, eller ovale med spidse ender og ostefyld. Begge dele serveres med persille og citron.
De mange hyggelige cafeer og restauranter serverer et udvalg af gryderetter med aubergine, tomat og courgetter, samt fylgte peberfrugter. Derudover kan man stort set alle steder få grillet kød. Lam eller kylling. Shish eller Köfte (skært kød på spyd eller "lammefrikadeller") og lammekoteletter. Igen varierer kvalitet og stemning, men opskrifterne synes at være de samme, lavet fra de samme råvarer, på den samme måde. Kødet serveres uden undtagelse med ris og lidt salat, og ofte med grillede tomater og grønne peberfrugter. Bestiller man en seperat salat får man tomat, agurk og grøn peber. Cihangir er ikke et af Istanbuls fiskeområder, så her laver man ikke fisk. Det gør man til gengæld på den asiatiske side, hvor fiskerestauranterne ligger side om side. Her består menukortene af en liste med fiskenavne, som man kan bestille enten stegt eller grillet. Med citron, tomat, agurk og grøn peber.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar