søndag den 22. januar 2012

Moules frites med enebær




Der er dømt slentretur på Pigalle en sen søndag eftermiddag. Køkkenet bliver for en stund forvandlet til en lille parisisk bistrot med oliven, hvidvin og legendariske moules marinés med fritter. En ret der så afgjort bliver lavet alt for lidt. Muslinger er både billige og let tilgængelige og der er derfor ingen grund til at frygte at kaste sig over dem, selv hvis det er første gang. Jeg har valgt at lave retten med hele enebær, da jeg synes det nordiske krydderi passer godt til de danske blåmuslinger, men frisk timian er mere almindeligt.

Simpelt: Helt overordnet skal fritterne næsen passe sig selv 1/2 time i ovnen, så skal muslingerne dampes i løg og hvidvin i 5-7 min og så er der mad! Mere konkret ser det sådan her ud...

Start med fritterne, da de tager længst tid.


Frites:
1 pose bagekartofler
olie, salt

Skræl kartoflerne og skær dem i stave. Jeg brugte mit nyerhvervede mandolinjern med stor succes, men en kniv kan også gøre det. Kom fritterne i en frysepose, hæld olie ned til dem og ryst posen. Fordel dem på bagepapir og bag dem ca. 30 min ved 200 grader. Når de er færdige drysses de med salt, det er vigtigt ikke at give dem salt fra starten, hvis man vil have sprøde fritter.





Moules:
1 kg blåmuslinger (købt i Torvehallerne i kbh til ca. 40 kr)
3 skalotteløg, fintsnittede
3 fedt hvidløg, fintsnittede
en håndfuld hele enebær
salt
olie
1/2 dl fløde




Køb muslinger der er rensede, det letter retten
betydeligt. Skyld dem i koldt vand og brug evt en børste til at fjerne resterende sand og tang. Muslinger er levende, når man køber dem så det er vigtigt at tjekke at de rent faktisk alle stadig lever, inden man barbarisk kaster dem i den varme gryde.  De lukker sig, hvis man banker dem let mod køkkenvasken, sker det ikke er de dårlige og skal kasseres.
Svits løg og hvidløg i olie i en stor gryde, tilsæt enebær og hvidvin og kog lagen op. Hæld muslingerne i gryden og rør rundt. Læg låg på og damp muslingerne i 5-7 min. Sluk blusset og tilsæt lidt fløde.


Til fritter er det lige i skabet med en aioli, og når den er så nem at lave selv, er der nærmest ingen grund til at lade være.

Aioli:
2 pastiuriserede æggeblommer
2 fed hvidløg
1 tsk dijonsenep
salt
rapsolie
limesaft
cayennepeber

Pisk blommer, hvidløg, sennep og salt med en elpisker. Tilsæt olien i en tynd stråle under piskningen. Smag til med lime og cayenne.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar