fredag den 20. januar 2012

Sprøde baguettes


At brød er lavet ordentligt er en fornøjelse for ganen og for kroppen. Disse flutes er min sidste nye favorit. De er perfekte som tilbehør til suppe eller gryderetter, og de er lækre til sandwichs. Jeg laver altid mit brød på øjemål og gefühl og putter aldrig det samme i to gange, men jeg vil forsøge at give et bud på, hvordan de kunne være blevet til.

Opskrift:
10 g gær
5 dl vand
1 tsk havsalt
1 tsk honning eller palmesukker
1 dl udblødte, knækkede rugkerner
1/2 dl solsikkekerner
1/2 dl syrnet mælkeprodukt
1 æg
1 dl rugmel
hvedemel eller speltmel

Gæren udblødes i vandet og salt, honning, kerner, mælk, æg og rugmel tilsættes i nævnte rækkefølge. Rør grundigt rundt med fast hånd, så ingredienserne blandes til en jævn, klistret masse. Nu tilsættes hvedemel eller speltmel til dejen har en fast og sammenhængende konsistens, men stadig kan røres med en grydeske (og gode armkræfter). Kom husholdningsfilm eller et fugtigt viskestykke over skålen, og lad dejen overnatte i køleskabet.

Næste dag tager du dejen ud og sætter den tildækket et lunt sted en times tid.

Drys rigeligt mel ud på en tør bordplade og tag en passende mængde dej ud på bordet (brug evt. to skeer, da dejen kan være klistret). Nu former du et flute ved at rulle den klistrede dej i melet, således at melet får dejen til at slippe dine hænder (det giver også brødet et rustikt udseende, når det er bagt). Til afveksling kan du drysse bordet med sesamfrø (eller blå birkes...) og rulle dejen i frøene. Form evt. noget af dejen til boller.

Flutene lægges på en bageplade og pensles evt. med æggeblomme. Bag dem ved 250 grader i 10 min og skru derefter ned på 200 grader. De er færdige når skorpen er gylden og sprød, er du i tvivl kan de tage et ud og banke i bunden - lyder det hult er det færdigt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar